خودرو

دانستنی های روغن موتور خودرو

کم کردن روغن در خودرو از مسائلی است که از دید کارشناسان خودرو امری طبیعی و لازم است و از دید مصرف کنندگان خودرو امری غیر معمول و نشانه هایی از خرابی موتور خودرو است. از دید کارشناسان و مکانیک های خودرو کم شدن روغن موتور با توجه به ذات موتور و کارکرد آن در شرایط مختلف و به دلیل بالا رفتن حرارت در خودروها امری عادی تلقی می شود. به طور مثال خودروهایی که در اتومبیل رانی از آن ها استفاده می شود با توجه به کارکرد موتور خودرو در دمای بالا و نیز فشار و راندمان بالا و سخت تر شدن شرایط کاری موتور میزان تبخیر روغن موتور بیشتر بوده و این امری طبیعی است. هر کارخانه سازنده خودرو علاوه بر معرفی روغنی برای خودروی خود، حد مجاز و تعریف شده ای برای کاهش میزان روغن در مسافتی خاص مشخص نموده است که اکثراً مصرف کنندگان به آن توجهی نمی کنند.
حتی برخی از خودروسازان معروف کاهش روغن به میزان ۱٫۵ تا ۲٫۵ لیتر در هر ۱۰۰۰ کیلومتر را مجاز دانسته اند ولی اغلب مصرف کنندگان این میزان کاهش را دلیلی بر عدم مرغوبیت روغن دانسته و اقدام به تعویض کامل روغن می کنند حال آن که این کاهش کاملاً طبیعی است و می توان با اضافه نمودن روغنی از همان نوع و به همان مقدار آن را برطرف نمود.

دلایل اصلی کم کردن روغن موتور:
بطور کلی برای کم کردن روغن موتور می توان گفت:
1. معمولاً ده تا بیست درصد روغن خروجی از طریق کارتر جداره سیلندر می سوزد و از موتور خارج می شود، این مقدارکاهش حدود m3/round۰٫۰۶ می باشدکه با در نظر گرفتن دور موتور ۴۰۰RPM و سرعت صد کیلومتر در ساعت، حدود CM3 ۱۵۰ روغن در هر ۱۰۰۰ کیلومتر خارج می گردد.

2. در موتور های احتراق داخلی به دلیل بالا بودن دمای سیستم ، مقداری از روغن موجود درون کارتر تبخیر می شود . برای مثال برای بسیاری سؤال پیش آمده است که دلیل بالا بودن حرارت و بالا بودن آمپر آب در خودرو هایی همانند پژو چیست؟ جواب این است که موتورها با احتراق داخلی برای عدم خام سوزی و نیز مشکل در سیستم احتراق نیاز مبرم به دمای مناسب دارند، در غیر این صورت مصرفی بالاتر از حد و نیز عدم استفاده از قدرت مناسب در خودرو را منجر می شود.

به هر صورت مجموع کاهش مجاز روغن در ۱۰۰۰ کیلومتر حدود ۲/۱ لیتر می باشد که در بعضی از خودرو ها به دلیل شرایط کاری سخت تر از این میزان حتی ممکن است به 2/5 لیتر در هر ۱۰۰۰کیلومتر نیز برسد .به هر شکل می باید این میزان کاهش با سرریز نمودن روغنی از همان نوع توصیه شده توسط سازنده و موجود درون کارتر، جبران گردد.

دلایل نگران کننده کم کردن روغن موتور خودرو
علاه بر عوامل کم کردن روغن موتور در بعضی از مواقع به دلیل پاره ای اشکالات میزان کم شدن روغن موتور افزایش می یابدکه باید با دقت به آن توجه کرد و در جهت رفع آن اقدام کرد.
1. سطح روغن از محدوده مجاز بالاتر است در این حال باید روغن را تا زیر حد مجاز بالایی تخلیه نمود.
2. روغن با ویسکوزیته نامناسب و کمتر از توصیه سازنده خودرو انتخاب شده است ، روغن باید تخلیه شود و روغن مناسب جایگزین گردد
3. دمای روغن از حد نرمال بالاتر رفته است باید اشکالات مکانیکی را مورد توجه قرار داد.
4. روغن از طریق آب بندی ها ی میل سوپاپ و میل لنگ به بیرون نشت می کند، اشکالات آب بندها باید بر طرف گردد.
5. رینگ های پیستون دچار سائیدگی یا چسبندگی شده اند، رینگ ها و پیستون ها باید تعمیر یا تعویض شوند.
6. گاید و ساق سوپاپ ها دچار چسبندگی شده اند، در این صورت قطعات باید تعویض شوند.
7. آب بندی و سوپاپ ها در حالت بسته دچار اشکال است . باید سوپاپ ها و نشیمنگاه آن ها را مورد برسی و توجه قرار داد.
8. ویسکوزیته روغن باید مطابق توصیه سازنده خوردو انتخاب شده باشد . ولی به دلیل محدوده وسیع طول هیدروکربورهای موجود در روغن، هیدروکربورهای کوتاه تر سبک تر سریعاً تبخیر می شوند و میزان روغن ها کاهش می یابد.
* با توجه به شرایط و نیز نحوه کارکرد خودرو، باید به طور مرتب سطح روغن موتور خودرو را توسط گیج (گژ) روغن چک نمایید .
* برخلاف تصور، رنگ روغن نشان از کیفیت روغن موتور نیست یکی از خاصیت های روغن موتور تمیز کردن و دوده زدایی می باشد، در اصل باید خاصیت روغن بررسی گردد.

وظایف روغن موتور در خودرو
1.کاهش اصطکاک قطعات متحرک موتور
2. کاهش سایش قطعات موتور
3.خنک نمودن قطعات داخلی موتور
4.تمیز نگهداشتن قطعات داخل موتور از دوده و ترکیبات حاصل از تجزیه روغن و رسوبات بین قطعات
5.آب بندی کامل بین سیلندر و پیستون
6.محافظت قطعات موتور در مقابل خوردگی
ضمناً بر روی هر ظرف از روغن حروفی نوشته شده است که نمادی از میزان کیلومتر مورد استفاده و مؤثر آن است. البته فراموش نشود که تمامی نکات ذکر شده بسته به شرایط استفاده و محیط تغییر می کند.

منبع:

خودرو.net

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا